Vaaliohjelmani
Elinvoimainen ja viihtyisä Kemiönsaari kaikille
Haluan turvata asumisen ja elämisen mahdollisuudet sekä edistää elinvoimaa koko Kemiönsaarella. Jokaisella tulee olla mahdollisuus valita asuinpaikkansa – ikäihmisistä opiskelijoihin ja vajaakuntoisiin.
Panostamalla kestävään kehitykseen, monipuoliseen elinkeinoelämään ja sujuvaan tonttipolitiikkaan varmistamme, että Kemiönsaari on houkutteleva paikka asua, yrittää ja elää.
Vahva elinkeinoelämä ja työpaikkaomavaraisuus
Elinkeinopolitiikka on Kemiönsaaren kehityksen moottori. Kannustan rohkeaan yhteistyöhön seudullisten, maakunnallisten ja valtakunnallisten toimijoiden kanssa. Tulevaisuudessa Kemiönsaari toimii elinkeinoelämän, kansalaisyhteiskunnan ja kuntalaisten mahdollistajana. Luonnonvarat, matkailu ja vapaa-ajan asuminen tarjoavat merkittäviä menestymisen mahdollisuuksia, joita tulee hyödyntää kestävällä tavalla.
Lähellä toteutuvat koulutuspalvelut
Palvelujen on oltava mahdollisimman lähellä ihmisiä. Uusia ratkaisuja tarvitaan, kun väestö vähenee ja ikärakenne muuttuu. Etäkoulut ja liikkuvat terveyspalvelut voivat olla osa ratkaisua, mutta lasten kuljetusten lisääminen ei ole oikea tie – lähikouluja tulee tukea ja kehittää. Jokaisella lapsella on oikeus turvalliseen ja laadukkaaseen opetukseen omassa kunnassaan.
Lasten ja perheiden hyvinvointi etusijalla
Lasten ja perheiden hyvinvointi on ensisijaisen tärkeää. Tarvitsemme riittäviä ja laadukkaita palveluja, jotta perheet voivat elää sujuvaa arkea. Erilaisia, kohtuuhintaisia perheasuntoja on oltava tarjolla jokaisessa kunnassa. Harrastukset ja yhteisöllisyys ehkäisevät syrjäytymistä – kannustan perheitä yhteiseen tekemiseen ja harrastamiseen.
Monipaikkaisuus ja joustavat työskentelymahdollisuudet
Puolustan monipaikkaista elämäntapaa ja tunnistan sen tarjoamat mahdollisuudet. Työ ei ole enää sidottu yhteen paikkaan, vaan joustavat etätyömahdollisuudet ja toimivat tietoliikenneyhteydet mahdollistavat työnteon missä tahansa. Tämä kehitys tukee sekä ihmisten hyvinvointia että ympäristöä vähentämällä ruuhkia ja päästöjä.
Lähiruoka ja kestävä kehitys
Kuntien tulee käyttää 100 % kotimaista lihaa ja mahdollisimman paljon sesongin mukaista lähiruokaa. Myös kasvisruokavaihtoehdon on oltava saatavilla päivittäin. Kuntien hankintaosaamista on parannettava, jotta paikallinen ruuantuotanto, kuljetuspalvelut ja muu yritystoiminta saadaan vahvemmin mukaan julkisiin hankintoihin.
Turvallinen ja inhimillinen vanhuus
Jokaisella on oikeus turvalliseen ja arvokkaaseen vanhuuteen, asuipa hän omassa kodissa, palvelutalossa tai tehostetussa hoidossa. Kunnan on panostettava ennaltaehkäisevään toimintaan, joka edistää ikäihmisten hyvinvointia ja mahdollistaa itsenäisen elämän mahdollisimman pitkään.
Kaavoitus ja rakentaminen tulevaisuuden takeena
Kaavoitus vaikuttaa suoraan kunnan kehitykseen. Nykyistä vapaampi ja monipuolisempi rakentaminen antaa uskoa tulevaisuuteen ja kannustaa asukkaita sekä yrittäjiä investoimaan Kemiönsaareen. Toimiva tonttipolitiikka ja joustavat rakentamismahdollisuudet tukevat kunnan elinvoimaisuutta.
Olen valmis tekemään työtä Kemiönsaaren hyväksi – asukkaille, yrittäjille ja tuleville sukupolville. Yhdessä voimme rakentaa kunnasta entistä paremman paikan elää ja vaikuttaa!
Monipaikkaista elämää myös saaristossa
Turun Sanomat (21.10) julkaisi jutun, jossa kerrotaan Varsinais-Suomen Ely-keskuksen linjauksesta lopettaa yhteysalusliikenne moniin saariin. Linjaus koskee saaria, joilla ei ole vakituista asutusta. Mökkiläisiä ei huomioida asiassa mitenkään.
Me allekirjoittaneet emme voi mitenkään hyväksyä sitä, että jo valmiiksi iskuja saanut saaristomme kohtaa jälleen uuden iskun. Yhteysalusliikennettä oltiin laittamassa maksullliseksi ja sen jälkeen postinjakelua suunniteltiin rajoitettavan.
Saaristossa on kova tahtotila saada asukkaita ympärivuotisiksi asukkaiksi. Etätyön mahdollisuuksien parantaminen tarjoaa aitoja mahdollisuuksia siirtää elämän painopistettä saaristoon. Ely-keskuksen linjaus ei ainakaan lisää ihmisten muuttohaluja saaristoon, päinvastoin.
Saaristomme on ainutlaatuinen koko maailmassa.
Suomi tarvitsee nyt enemmän kuin koskaan matkailua. Sen sijaan, että ajamme yhden Suomen ainutlaatuisimmista matkailukohteista alas, meidän pitäisi nimenomaan tukea saariston lomailua. Se tuo työtä ja hyvinvointia koko Suomeen ja antaa meille kaikille mahdollisuuden nauttia ainutlaatuisesta luonnostamme.
Saarien asukkaille pitää taata aito mahdollisuus elää moniapaikkaista elämää. Tietoliikenneyhteyksien tulisi olla kattavat koko saariston alueella niin, että elämän ja elinkeinoelämän edellytykset täyttyvät. Saaristo ei ole uhka vaan mahdollisuus.
Keskustan alue- ja kuntatyöryhmän jäsenet
Henna Takatalo
Kalevi Kallonen
Varsinais-Suomen keskustan saaristoasiain toimikunnan lausunto valtioneuvoston asetuksesta saariston liikenne ja kuljetuspalveluiden kohtuullisista maksuista
Varsinais-Suomen Keskusta saaristoasiain toimikunta, vastustaa valtioneuvoston asetuksen sisältöä. Yhteysalukset ovat perusedellytys saaristossa asumiselle ja elämiselle - elinehto, jota ei saa hävittää.
Asukkaille yhteysalukset muodostavat vedenpäällisen tien eli tienjatkeen töihin, kouluun, sairaanhoitoon ja kauppaan. Tämän tien muuttaminen maksulliseksi luo eriarvoisuutta saariston ja muun Suomen välille, sillä missään muualla Suomessa ei ole käytössä tiemaksuja, jotka rajoittaisivat perustason palvelujen ja työpaikkojen saavutettavuutta tai rahtipalvelujen hoitamista. Suomessa on painotettu, että kokoa maa tulee pitää asutettuna. Maksujen käyttöönotto kaikessa saariston yhteysalusliikenteessä sotii tätä periaatetta vastaan.
Saariston kehityksen edistämisestä annetun lain (494/1981, jäljempänä saaristolaki) 5 §:ssä säädetään saariston liikenne- ja kuljetuspalveluista. Pykälän 1 momentin mukaan valtion on pyrittävä huolehtimaan siitä, että saariston vakinaisella väestöllä on käytettävissään asumisen, toimeentulon ja välttämättömän asioinnin kannalta tarpeelliset liikenne- ja kuljetuspalvelut, sekä siitä, että nämä palvelut ovat mahdollisimman joustavat ja ilmaiset tai hinnaltaan kohtuulliset. On kohtuutonta periä vakinaiselta saaristoväestöltä maksuja mm. työ- ja opiskelumatkoista ja muista asiointimatkoista, esimerkiksi kauppaan tai lääkäriin. Lapsiperheiden asema on erityisen tukala. Saariston olot eroavat merkittävästi sisämaan saariston oloista.
Liikenne- ja kuljetusmaksujen käyttöönotto koettelee joitakin kansalaisia kohtuuttoman paljon. Ei ole hyväksyttävää, että valtio perii saaristoväestöltä sellaisia maksuja, jotka vaikuttavat siihen, mihin ihmiset asettuvat asumaan ja minkälaista elinkeinoa heillä on mahdollisuus harjoittaa. Myös nämä asukkaat maksavat veroa valtiolle samoin ehdoin kuin kaikki muut. Maksujen käyttöönotto vähentää yrittäjyyttä saaristossa sekä vaikuttaa suoraan yksittäisen yrittäjän mahdollisuuksiin harjoittaa elinkeinoaan. Korotetut maksut koettelevat erityisen paljon saariston elinkeinoja. On kohtuutonta väittää, että kokeilu lisäisi elinkeinojen harjoittamismahdollisuuksia saaristossa, kun yksinkertaiset laskutoimituksetkin osoittavat, että valtio eliminoisi jo kokeilujakson aikana suuren osan yhteysalusreittien varrella sijaitsevien tärkeiden yritysten toimintaedellytyksistä.
Jo kokeilujakso lähtisi tyhjentämään saaria vakituisista asukkaista, koska elämä saarella käy taloudellisesti ylivoimaiseksi.
Ajatus siitä, että saariston vakinaisten asukkaiden perusliikenne hoidettaisiin markkinaehtoisesti, osoittaa huonoa saaristo-olojen ymmärtämystä ja valmistelussa olisi tärkeää jatkossa, että se asiantuntemus joka saaristossa on, huomioitaisiin myös tulevaisuudessa.
Se mitä hankkeella pyritään saamaan tuottoa, tullaan häviämään monin kerroin saariston matkailussa, koska sen vetovoima tulee näivettymään ja tämä vaikuttaa välittömästi myös verotulojen kertymää supistavasti
Varsinais-Suomen keskustan saaristoasiain toimikunta ei hyväksy kaavailtuja saariston kuljetuspalveluiden maksuja.
Kalevi Kallonen Samuli Santalahti
Varsinais-Suomen keskustan saaristoasiain toimikunnan
Puheenjohtaja, Kemiönsaari puh. 0400325701 Varapuheenjohtaja Naantali puh. 0500204957